Ingatlanbazár Magazin logó
Ingatlanpiac
Tégla építésű lakást tud olcsóbban venni a vidéki nagyvárosokban
Pethes Ágnes
2024. június. 19. szerda
A családi házak értéke nem csökkent. Nem úgy, mint a tégla építésű lakásoké, derült ki egy friss piacelemzésből.
cikk megosztása

Negyedével nőtt a vidéki, használt házak négyzetméter ára, míg a városokban a tégla építésű lakásokhoz egy kicsivel olcsóbban lehet hozzájutni, mint tavaly ilyenkor.

tégla építésű lakás
Tégla építésű lakások vs házak árai vidéken

Egy vidéki tégla építésű lakás átlagos négyzetméteréért most 3,7 százalékkal kell kevesebbet fizetni, viszont a panelek drágultak, nem is kicsit, közel 8,3 százalékkal.

Mint kiderült, Sopronban kell a legtöbbet adni egy téglalakásért, ott átlagosan 843 ezer forintos négyzetméteráron cserélnek tulajdonost az ilyen típusú ingatlanok. A dobogó képzeletbeli második helyét Debrecen foglalta el a maga 800 ezer forintos átlagos négyzetméterárával. A 25 megyei jogú város közül a harmadik legdrágább Szeged, de itt jóval olcsóbb, vagyis 657 ezer forintos átlagérték az irányadó, a negyedik Győr, ahol 626 ezer forint a négyzetméterenkénti átlag. 

A városok ártartományának alakulása többek közt attól is függ, milyen közel vannak a fővároshoz, a nyugati határhoz vagy mekkora maga a város. A sor végén Hódmezővásárhely és Nagykanizsa szerepel valamivel 300 ezer forint feletti értékkel. A legtöbb városnak - akik nem a sor elején vagy végén állnak - 300-500 ezer forint között mozognak a negyzetméteráraik. Debrecenben 4,4 százalékkal mérséklődtek az árak, Győrben 6,3-mal, Pécsett 7,2-vel a tavalyihoz képest. Miskolc tartotta magát, Szegeden emelkedtek az árak – 6,4%-kal -, ahogy Tatabányán és Sopronban is, ami meglepő, hiszen nagyrészt mindenhol csökkenést tapasztalni. 

A vidéki panellakások átlagos négyzetméterára 540 ezer forint volt az év első négy hónapjában. A legdrágább Debrecen volt ikreken 700 ezer forinttal, majd Székesfehérvár (632 ezerrel), ezt követően pedig Veszprém állhatott dobogóra (625 ezerrel), Győr pedig negyedik helyen (570 ezer forint) szerepelt ezen az árlistán. A többi nagyváros a következőféleképpen alakult: Szegedet (550 ezer), Pécs (505 ezer) majd Miskolc (415 ezer forint) követi. 

Nagyot drágultak a családi házak vidéken

A családi házak négyzetméterára 520 ezer forint volt a megyei jogú városokban. Debrecenben mért 15 százalékos drágulás érhető tetten, a győri 18,5 százalékos és a székesfehérvári 22 százalékos átlagárnövekedés pedig kifejezetten erősnek mondható. Most úgy néz ki, Debrecen a legdrágább város 644 ezer forintos átlagértékkel, míg Székesfehérvár a második (635 ezer), Veszprém a harmadik (600 ezer forinttal). Ezt a négyzetméterenkénti árszintet csak Érd (580 ezer) és Győr (550 ezer forint) közelíti meg.

 

A legtöbb városban 350 ezer és 550 ezer forint közötti átlagár a jellemző, de a kisebb és a fővárostól távolabb eső városokban ennél alacsonyabb értékek is előfordultak. Nagykanizsán és Szekszárdon a 300 ezer forintot sem érte el az átlagár.

Ha lakást vásárolna, irány az Ingatlanbazar.hu oldala!

 

tégla
olcsó
vidéki
ingatlanbazar.hu
ingatlan