Az Ingatlanbazáron számos borospincével gazdagított ház kínálja magát, főleg szőlőtermelő vidékeken. A borászat nagy múltú tudomány, melyhez hozzátartozik a bor szakszerű tárolása is. Összegyűjtöttük, mire érdemes figyelni annak tudatában, hol, mikor, hogyan készült az adott palack bor.

Azt már csak halkan jegyezzük meg, az sem mindegy, milyen időjárási körülmények között szüretelték a szőlőt – persze ez a fogyasztó számára nem derül ki. Azt fontos leszögezni, hogy a bor évjáratát a szőlő szüretelésétől számítják, a palackon található évszám tehát nem a palackozás dátumát jelenti.
Frissen jobb
Vannak borok, amelyeket vásárlás után nem éri meg sokáig tárolni, ilyenek a reduktív módszerrel készült nedűk: a bor nem érintkezik a levegővel, hanem elzártan, acéltartályban érik és az üdeség és gyümölcsösség jegyeit képviseli – ezek az egyes fehér- és rozé borok. A friss fogyasztás javasolt, vagyis 1-2 évnél tovább ne őrizgessük. Kivétel a hárslevelű, mert az még két év után is élvezhető.

Az idő neki dolgozik
Az oxidatív technológiával készült borok érlelésekor a bor érintkezik a levegővel a hordó pórusain keresztül. Ezeket a fehér- és vörösborokat sokkal tovább tárolhatjuk, de ezeket sem örökké! A magasabb tannintartalmú vörösborokat 5-6 évig, nagyon jó minőség esetén 8-12 évig. Ezek a bikavér és a bordói típusú borok. Ám a kadarka vagy a pinot noir típusokat ne várakoztassuk sokáig, mert ezek a könnyebb borok közé sorolhatóak, minőségük nem tartja magát hosszú évekig. A magasabb alkoholtartalmú, valamint magas maradékcukor-tartalmú borok (késői szüretelésű borok és az aszúk) tovább elállnak – itt a legtöbbünknek a tokaji szamorodni eszünkbe, és joggal: ez 30-40 évig sem veszít minőségéből. A szakértők szerint az 5-6 puttonyos akár 100 évig is fogyasztható.
Túl hideg helyett
Van néhány aranyszabály, amit a rutintalan borfogyasztóknak is érdemes betartani. Például a 21 C fok fölötti meleg sokat ront a bor minőségén; gyorsabban elöregszik. Sem tárolásra, sem fogyasztásra nem alkalmas a szobahőmérséklet, a legjobb erre a 7-17 Celsius fok. A borhűtő kimondottan a bor helyes tárolását szolgálja, de egy átlag háztartás ezzel nem rendelkezik. A családi fridzsider túl hideg a bor fejlődéséhez, ráadásul kiszárítja a parafadugót a hűtő alacsony páratartalma. Azért fontos, hogy a dugó mindig nedves legyen, hogy ne engedje át a levegőt a palackba, amitől oxidálódhat a nedű.

Nem fénytűrő
A pince sötét – ez jó a bornak, a napfény viszont nem: az UV sugarak a bor korai elöregedését okozzák. A szekrénysor tetején meleg van és a mesterséges fényből is több jut ide, de a hűtő teteje sem tesz jó a bornak: hőt bocsájt ki, és a berendezés állandóan rezeg, ezzel megváltoztatja az italban zajló folyamatokat, az ízeket és az érlelési folyamatot. Azt a legtöbben tudják, hogy a parafadugós borokat fektetve célszerű tárolni, így nem szárad ki a dugó, elkerülhető az oxidáció. A bortároló rekesz jó szolgálatot tehet a pincében vagy a hűvös kamrában.
A bubis rokon
A pezsgő sem szereti a meleget, 10-14 Celsius-fok, sötét, állandó páratartalom az ideális a tárolására. Azonban a pezsgőt olykor jobb állítani: az 1-2 hónapon belül pukkantott pezsgővel csak jót teszünk, ha nem mozgatjuk, rázzuk. Azonban további tárolás esetén a parafadugós italt ugyanúgy tároljuk, mint a bort.
További hasznos tippekért kattintson az Ingatlanbazár oldalára!