Ingatlanbazár Magazin logó
Lakberendezés

Bortárolási tippek kezdőknek

2025. április. 02. szerda
A jó bor hosszan érik, mondják. De nem mindegyik. Kellemetlen, ha a szekrény tetején évekig porosodó, különleges pillanatokra tartogatott nedű a koccintásig tönkremegy. Meddig jó a bor? Utánajártunk.
cikk megosztása

Az Ingatlanbazáron számos borospincével gazdagított ház kínálja magát, főleg szőlőtermelő vidékeken. A borászat nagy múltú tudomány, melyhez hozzátartozik a bor szakszerű tárolása is. Összegyűjtöttük, mire érdemes figyelni annak tudatában, hol, mikor, hogyan készült az adott palack bor. 

Good,Old,Friend,Visit,Home,Asian,Mature,Woman,Friend,Talking
Van, amikor nem éri meg sokáig várni a koccintással.

Azt már csak halkan jegyezzük meg, az sem mindegy, milyen időjárási körülmények között szüretelték a szőlőt persze ez a fogyasztó számára nem derül ki. Azt fontos leszögezni, hogy a bor évjáratát a szőlő szüretelésétől számítják, a palackon található évszám tehát nem a palackozás dátumát jelenti.

 

Frissen jobb

Vannak borok, amelyeket vásárlás után nem éri meg sokáig tárolni, ilyenek a reduktív módszerrel készült nedűk: a bor nem érintkezik a levegővel, hanem elzártan, acéltartályban érik és az üdeség és gyümölcsösség jegyeit képviseli ezek az egyes fehér- és rozé borok. A friss fogyasztás javasolt, vagyis 1-2 évnél tovább ne őrizgessük. Kivétel a hárslevelű, mert az még két év után is élvezhető.

Storing,Bottles,Of,Wine,In,Fridge.,Alcoholic,Card,In,Restaurant.
Fektetve jó tárolni.

Az idő neki dolgozik

Az oxidatív technológiával készült borok érlelésekor a bor érintkezik a levegővel a hordó pórusain keresztül. Ezeket a fehér- és vörösborokat sokkal tovább tárolhatjuk, de ezeket sem örökké! A magasabb tannintartalmú vörösborokat 5-6 évig, nagyon jó minőség esetén 8-12 évig. Ezek a bikavér és a bordói típusú borok. Ám a kadarka vagy a pinot noir típusokat ne várakoztassuk sokáig, mert ezek a könnyebb borok közé sorolhatóak, minőségük nem tartja magát hosszú évekig. A magasabb alkoholtartalmú, valamint magas maradékcukor-tartalmú borok (késői szüretelésű borok és az aszúk) tovább elállnak – itt a legtöbbünknek a tokaji szamorodni eszünkbe, és joggal: ez 30-40 évig sem veszít minőségéből. A szakértők szerint az 5-6 puttonyos akár 100 évig is fogyasztható.

Túl hideg helyett

Van néhány aranyszabály, amit a rutintalan borfogyasztóknak is érdemes betartani. Például a 21 C fok fölötti meleg sokat ront a bor minőségén; gyorsabban elöregszik. Sem tárolásra, sem fogyasztásra nem alkalmas a szobahőmérséklet, a legjobb erre a 7-17 Celsius fok. A borhűtő kimondottan a bor helyes tárolását szolgálja, de egy átlag háztartás ezzel nem rendelkezik. A családi fridzsider túl hideg a bor fejlődéséhez, ráadásul kiszárítja a parafadugót a hűtő alacsony páratartalma. Azért fontos, hogy a dugó mindig nedves legyen, hogy ne engedje át a levegőt a palackba, amitől oxidálódhat a nedű. 

London,,Uk,-,January,26,,2019:,Close,Up,Of,Rows
A borhűtő a legprofibb megoldás.

Nem fénytűrő

A pince sötét – ez jó a bornak, a napfény viszont nem: az UV sugarak a bor korai elöregedését okozzák. A szekrénysor tetején meleg van és a mesterséges fényből is több jut ide, de a hűtő teteje sem tesz jó a bornak: hőt bocsájt ki, és a berendezés állandóan rezeg, ezzel megváltoztatja az italban zajló folyamatokat, az ízeket és az érlelési folyamatot. Azt a legtöbben tudják, hogy a parafadugós borokat fektetve célszerű tárolni, így nem szárad ki a dugó, elkerülhető az oxidáció. A bortároló rekesz jó szolgálatot tehet a pincében vagy a hűvös kamrában. 

A bubis rokon

A pezsgő sem szereti a meleget, 10-14 Celsius-fok, sötét, állandó páratartalom az ideális a tárolására. Azonban a pezsgőt olykor jobb állítani: az 1-2 hónapon belül pukkantott pezsgővel csak jót teszünk, ha nem mozgatjuk, rázzuk. Azonban további tárolás esetén a parafadugós italt ugyanúgy tároljuk, mint a bort.


 

További hasznos tippekért kattintson az Ingatlanbazár oldalára!

 

palack
ingatlanbazár
jegy
uv
bor
pince
levegő
napfény
vörös