Ingatlanbazár Magazin logó
Ingatlanpiac
Putnoki kastély: egy éve várja álmai hercegét vagy hercegnőjét
Pethes Ágnes
2024. június. 15. szombat
Legyen az öné egy darab történelem, 7 hektáros ősparkkal. A mesebeli putnoki kastély Borsodban már egy éve is kereste új urát/úrnőjét.
cikk megosztása

Bár mára lebetonozták a bejáratot, a putnoki kastély tartozékai voltak az alagutak is, állítólag Egerig vezetett az egyik… 

putnoki kastély
Putnoki kastély - most az öné lehet a mesebeli ingatlan

“Felújítandó putnoki kastély Borsod vármegyében a szlovák határ közelében.

Ősfás rendben tartott parkkal 7,3 ha területen.

Egy kis történeti visszatekintés:

  • Putnok vára, pontosabban megerősített várkastélya, mely 1427-ben már bizonyíthatóan állt, eleinte a Putnoky család birtokainak védelmét szolgálta.
  • 1834-ben Putnok akkori ura, gróf Serényi Alajos a korszellemnek megfelelően kastélyt építtet a vár helyén úgy, hogy annak romjait elhordatja, ill. részben felhasználja építőköveit.
  • Az épület utolsó grófi tulajdonosa Serényi Béla és családja 1945-ben hagyta el az országot, ezt követően a kastély kultúrház, gyermeküdülő, görög menekülttábor, hadirokkant otthon, majd szociális foglalkoztató intézet épületeként szolgált.
  • A klasszicista építészet tipikus példája a kastély, mely égetett téglából épült, falait - melyek vastagsága néhol az 1 métert is meghaladja - a helyén lévő vár építőköveivel is megerősítették. Földszintes épület, domboldalban szabadon áll, park veszi körül,7,3 ha nagyságú területen.
  • Mivel domboldalba épült, völgyre néző, északkeleti oldala egyemeletesnek tűnik, azonban csak magasföldszintről van szó. Az alsó ablakok nem a földszint, hanem az alagsor ablakai.
  • A kastély "L" - alakú alaprajzzal rendelkezik, mely egyedülálló a magyarországi Gömörben.
  • Főhomlokzata a Putnokot Bánrévével összekötő országútra néz. Mindig nyeregtetős volt, de az eredeti cserepeket időközben szürke palára cserélték.15 éve új tetőtszerkezetet kapott ekkor került héjazatként újra cserép az épületre.
  • A főbejáraton belépve a nagyterembe jutunk, amely eredetileg 6 x 8 méteres volt, de egy közfal kibontásával megnövelték, beleolvasztva a mellette lévő lakószobát.
  • Mellette egy hálószoba, a dada szobája, e mellett a gyerekszoba található. A gyerekszobától a hátsó bejárat felé találjuk a gróf és grófnő közös hálószobáját, mely az előszobából közelíthető meg. A nagyterem mögött egy folyosó húzódik, amelyről a fürdőszobák nyílnak. A nagyterem mellett, a völgyre néző északkeleti szárnyban egymás mellett két nagyobb helyiséget találunk. Az északkeleti szárnyban háló- és vendégszobákat találunk, köztük azt a helyiséget, amelyet tálalóként használtak. Ebben a szárnyban találjuk a pincébe és a padlásra vezető csigalépcsőt, amely mellett inasszobát rendeztek be.
  • A kocsibehajtó melletti oldalbejáraton közlekedett elsősorban a személyzet, az ajtó mögötti előtérben rakták le az élelmiszert és a tüzelőnek való fát, melyeket egy hosszabb folyosón keresztül juttattak el a konyhába.
  • Pontosan a gyerekszoba alatt egy gardróbszoba volt. E mellett, a grófi hálószoba alatt egy inasszobát rendeztek be. A pincében volt még mosdó, mosókonyha, talán ruhaszárító, valamint rengeteg raktárhelyiség. Itt találjuk azt a lebetonozott fülkét is, amelyből egykor alagutak indultak ki.
  • Állítólag az alagutak egyike egészen Egerig húzódott. Míg az épületben kizárólag sík födémes helyiségeket találunk, a pince donga boltozattal fedett. Néhány teremben még stukkódíszítéseket is találunk, melyek eredeti színezését nem ismeijük. A szobákat parkettázták, de kőborítású padlók is voltak. A pincétől a padlásig húzódó csigalépcső és vaskorlátja eredeti, a lépcső erősen megrongálódott. A lépcső fölött üvegtető található, amely a megvilágítást szolgálta. Ma is láthatunk még az épületben jó állapotban lévő eredeti kovácsoltvas rácsokat, melyek a szellőzőnyílásokat fedik. Ezek az egykori légfűtési rendszer megmaradt elemei.A kastély parkja valamennyi (a magyarországi gömöriek) közül a legnagyobb, ez rendelkezik a legváltozatosabb faállománnyal is. Száz évnél idősebb fákat is találunk még itt. A park, mely eredetileg körül volt kerítve, gyakorlatilag a legjobb állapotban van mind közül.

Hasznosítása sokrétű lehet:

-rendezvény központ,

-múzeum,

-egyébb turisztikai felhasználás,

-cégközpont,

-wellnessközpont,

-idősotthon,

-oktatóközpont,

-kastélyszálloda,

Látogatók számára zárt,megtekintés előre egyeztetett időpontban lehetséges.

A tulajdonos értékegyeztetéssel beszámol ipari,mezőgazdasági,lakó ingatlant.

Videó elérhető!”

 

További remek lehetőségekért keresse fel az ingatlanbazar.hu oldalát! A hirdetést eredeti formájában közöljük.

 

Putnok
ingatlanbazar.hu
ingatlan
kastély