Ingatlanbazár Magazin logó
Ingatlan tippek
Új lehetőség gyermekvállaló házaspároknak - Ismerje meg a CSOK Pluszt!
ingatlanbazar.hu
2023. december. 11. hétfő
Január 1-től országosan elérhető a CSOK Plusz, az államilag támogatott, kedvezményes hitelprogram, amely kifejezetten azoknak a házaspároknak szól, akik további gyermek(ek) vállalását tervezik. Nézzük meg részletesen, kik vehetik igénybe ezt az új lehetőséget, milyen kedvezményeket kaphatnak, és hol érhetőek el.
cikk megosztása

Az ország minden részén elérhető a január elsejétől igényelhető államilag támogatott hitel, amely 50 millió forintig terjedő összegű és maximum 3 százalékos kamatú, a CSOK Plusz új otthonteremtési program részeként, olvasható a csalad.hu oldalon.

Kik igényelhetik a CSOK Pluszt?

A CSOK Pluszt azok a házaspárok vehetik igénybe, akik további gyermek(ek)et vállalnak, és ahol az édesanya még nem töltötte be a 41. életévét. Fontos azonban megjegyezni, hogy 2025 végéig a 12. hetet betöltött várandósság esetén, a 41. életév betöltése után is igényelhető a CSOK Plusz. A hitelkérelem 2024. március 31-ig adható be, és a gyermeknek 2024. január 1-jét követően kell megszületnie vagy ekkor kell megvalósuljon az örökbefogadás.

A kölcsön összege

A CSOK Plusz kölcsön 15, 30 vagy 50 millió forint összegben igényelhető, a gyermekszám alapján, legfeljebb 3 százalékos kamattal.

Csak újonnan vállalt gyermekre igényelhető

Fontos, hogy a CSOK Plusz kizárólag újonnan vállalt gyermekek esetén igényelhető, azonban a már meglévő gyermekek is számítanak a felvehető kölcsönösszeg nagyságánál.

Ezek a kedvezmények járnak a gyermek(ek) születésével

Az első gyermek érkezésekor akár egy évig szünetelhet a kölcsön törlesztése, a második, és minden további gyermek után pedig 10-10 millió forinttal csökkenthető a kölcsön tőketartozása. Az első évben, ha még nem érkezik gyermek, csak a kamatrészt kell fizetni, a tőkerészt nem.

Ezekre igényelheti a CSOK Pluszt

A CSOK Pluszt az első közös otthon megszerzéséhez, a meglévő otthon korszerűsítéséhez vagy a vásárolt ingatlan bővítéséhez is lehet igénybe venni.

A vásárolt ingatlan ára

Az első közös otthon megszerzése esetén a támogatott összeg 80 millió forint, a másik ingatlanba költözés vagy bővítés esetén pedig 150 millió forintig terjedhet. Azonban figyelembe kell venni, hogy ha nem az első közös ingatlant vásárolja a házaspár, a vásárlásból származó bevételeknek meg kell haladnia az előző közös lakásukra eső tulajdoni hányad értékét.

Az ország teljes területén igénybe veheti

A kedvezményes hitelprogram az ország egész területén elérhető, beleértve az 5000 főnél kisebb településeket is.

Kettő az egyben

A Falusi CSOK mellé is kérhető a CSOK Plusz, ha a házaspár további gyermek(ek) vállalását tervezi, és 5000 fő alatti lakosságú kistelepülésen szeretnének otthont teremteni.

Az ingatlanbazar.hu tapasztalatai szerint Budapesten főleg a 80 millió forint alatti, leginkább új építésű lakások irán nőttek meg a keresések. Vidéken inkább a családi házak kereslete emelkedett meg, a 60-80 millió értékhatár között.

Támogatásokkal vagy anélkül, ha  házat vagy lakást keres, irány az ingatlanbazár.hu!

CSOK Plusz
ingatlanbazár.hu
kedvezmény
ingatlan