Ingatlanbazár Magazin logó
Felújítás

Fenntarthatóság a fókuszban -  lakásfelújítás 2024-ben

Pethes Ágnes
2024. július. 18. csütörtök
Mivel a lakásfelújítási trendek folyamatosan változnak, a technológia fejlődik, így az esztétikai preferenciák is változnak. 2024-ben a lakásfelújítás során kiemelt figyelmet kap már az innováció, a fenntarthatóság, azaz az ökológiai lábnyom csökkentése.
cikk megosztása

 

Nézzük meg, melyek a legmeghatározóbb irányzatok a fenntarthatóság körében, ebben az évben.

Fenntarthatóság a felújításban

Fenntarthatóság és környezettudatosság

Az egyik legfontosabb trend a fenntarthatóság, amely mind az anyagválasztásban, mind a tervezésben megjelenik. Egyre többen keresik az olyan újrahasznosított vagy természetes anyagokat, mint a bambusz, a parafa, vagy a gyorsan megújuló erdőkből származó fa. Az energiahatékonyság is központi szerepet kap, ezért az otthonokba egyre több napelem, hőszivattyú és energiatakarékos készülék épül be.

Multifunkcionális terek

Az elmúlt években, különösen a járvány hatására, az otthonokban megnőtt az igény a multifunkcionális terekre. A munkavégzés, tanulás és pihenés színterének összhangját biztosító helyiségek kialakítása kiemelten fontos. Ez magában foglalja a jól megtervezett home office-okat, a vendégszobaként használható helyiségeket, valamint a gyerekszobák rugalmas megoldásait.

Okosotthonok

Az okosotthon-technológiák elterjedése tovább növekszik. Az intelligens világítás, fűtés, hűtés és biztonsági rendszerek nemcsak kényelmet, hanem energiahatékonyságot is nyújtanak. A hangvezérlésű eszközök, a WiFi-kapcsolattal rendelkező háztartási gépek és az integrált otthoni automatizációs rendszerek egyre elterjedtebbek lesznek.

Természetközeli design

A természetközeli design továbbra is népszerű, ami a természetes anyagok, földszínek és szobanövények látványelemként való használatában nyilvánul meg. A nagy ablakok, teraszajtók és beltéri növényfalak mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a külső környezetet közelebb hozzák a belső terekhez. A kézzel készített, akár az újragondolt bútorok valamint a személyre szabott tárolási megoldások egyre keresettebbek.

A nyitott terek és a minimalista design pedig továbbra is kedvelt. Az egyszerű, letisztult vonalak, a funkcionalitás és a rendkívül jól szervezett terek alappilléré váltak. A túlzsúfoltság kerülése és a terek levegőssége fontossá vált.

Fenntartható lakásokért és házakért keresse fel az ingatlanbazar.hu oldalát!

 

 

fenntarthatóság
energiahatékonyság
hőszivattyú
ingatlanbazar.hu
napelem