Ingatlanbazár Magazin logó
Ingatlan tippek
Önnek jól áll a zöld?
ingatlanbazar.hu
2021. november. 17. szerda
cikk megosztása
Derítse ki az Ingatlanbazár segítségével! Már elérhető a NHP Zöld Otthon Program keretében indított zöldhitel, amely 2,5 százalékos, fix kamatozású, maximum 70 millió forintnyi lakáskölcsönként új építésű ingatlan- és telekvásárlásra, házépítésre vagy meglévő zöldhitel kiváltására alkalmas; legfeljebb 25 évre vehető fel.A program célja, hogy fenntarthatósági szempontokat figyelembe véve ösztönözze a fenntartható lakások építését, a hazai lakásállomány energiahatékonyságát.  Ebben segít az október 4. óta elérhető zöldhitel, amelynek részleteit az országos ingatlanos portál gyűjtötte csokorba.

BB”

Mitől zöld? A kölcsönből finanszírozott, új építésű ingatlan az energetikai besorolásnál legalább „BB” minősítést kell kapjon. Azaz közel nullás energiaigényűként épülhet meg. Ez azt jelenti, hogy a ház energiafelhasználását legalább 25 százalékban megújuló forrásból oldja meg. Úgy, hogy a ház elsődleges energiaigénye maximum 90 kWh/m2/év. Az új lakáshoz kapcsolódó garázs vagy tároló – a lakással egyidejűleg történő – vásárlására, illetve építésére is felhasználható a hitel. Sőt, már meglévő ingatlan tetőtér-beépítésére és emeletráépítésére is igényelhető, amennyiben az így létrejövő, különálló lakás megfelel a feltételeknek.

Hozzáértő zöld kivitelező

Ha vásárlásban gondolkodik, fontos kitétel, hogy ingatlant csakis gazdálkodó szervezettől vehet. Magyarán olyan cég által épüljön az ingatlan, aki kimondottan értékesítés céljára építi, építteti a lakást. Amelynek ön lesz az első tulajdonosa. Az Ingatlanbazár azt javasolja, olyan céget bízzon meg az építkezéssel, aki jártas a zöldhitel ügyintézésében, tisztában van az adminisztratív feladatokkal és az energetikai elvárásoknak megfelelő kivitelezéssel. Masa Tamás, a Terra-Ép Magyarország Kft. ügyvezetője az Ingatlanbazárnak elmondta, a közel nullás energiaigényű lakások megvalósításában nagy szerepe van a korszerű nyílászáróknak, a külső hőszigetelésnek, illetve a napelemes rendszeren alapuló energiafelhasználásnak, ugyanakkor a zöldhitel nem használt ingatlanok korszerűsítésére irányul. Arra kiváló az otthonfelújítási támogatás, illetve a nemrégiben megjelent napelempályázat.

Passzol a csok-hitellel

A legalább 1 millió forintnyi, a futamidő végéig fix 2,5 százalékos kamatozású zöldhitel mellé igényelhető csok-hitel is, amely így automatikusan zöldhitellé válik, de a két hitel összértéke nem haladhatja meg a 70 millió forintot.
Ki lehet adós? Legfeljebb négyen: a főadós mellett még három személy. Feltétel, hogy a főadós tulajdonában (is) álljon az ingatlan, az adóstársakkal együtt 10 százalékos össztulajdoni hányadot képezzen az érintett lakásban; továbbá legalább 10 évig életvitelszerűen abban is éljen.A minimum 4, legfeljebb 25 évre felvehető kölcsön korábban felvett zöld lakáshitel kiváltására is alkalmas, de egyéb lakáshitelek nem válthatóak ki vele. Házastársak, élettársak, egyedülállók is igényelhetik, a kölcsönnek nem feltétele gyermekvállalás, viszont csak egyszer igényelhető meg – hívja fel a figyelmet az Ingatlanbazár.Több hazai pénzintézet is kínál zöld otthon hitelt. Bankja válogatja, hogy milyen kedvezményekkel csábítják a lakosságot: van, ahol a közjegyzői díjat, az értékbecslés díját visszatérítik. Másutt a földhivatali ügyintézést is felszámolják költségként.
hitel
ingatlanbazár.hu
kölcsön
ház
garázs
bank
megújuló energia
ingatlan
támogatás
2021
lakás
zöld hitel
piaci hírek
újépítésű