Ingatlanbazár Magazin logó
Ingatlan tippek
Már egy gyerek után is jár az otthonfelújítási támogatás! Sőt, házasnak sem kell lenni!
ingatlanbazar.hu
2021. január. 29. péntek
Sokan járhatnak jól, ugyanis 2021. január 1-től a kormány otthonfelújítási támogatása értelmében a költségek felét-maximum 3 millió forintig- az állam vállalja át. Kezdődhet a munkákhoz kapcsolódó számlagyűjtögetés!
cikk megosztása

2021 - Az otthonfelújítási támogatás éve!

Szerencsések, akik jövőre időzítették a lakásrenoválást. Már egy gyerek esetén is jár az otthonfelújítási támogatás, mely a kormány által meghirdetett Otthonteremtési Program legújabb elemeként múlt héten látott napvilágot. Ennek értelmében január 1-től a felújítási költségek- beleértve a munkadíjat és az anyagköltséget- felét, maximum 3 millió forintig, az állam vállalja át.

A támogatás részletei még nem ismertek. Ugyanakkor annyi már biztosan tudható, hogy mindennemű korszerűsítés- akár az energetikai is- belefér a keretbe. Érdemes például a fürdőszobát, konyhát januártól újraburkolni, nyílászáró- cserében gondolkodni. A felújításhoz szükséges teljes önerőre azonban szükség lesz. Hiszen a támogatás az összegyűjtött számlák ellenében vehető igénybe. A kedvezmény akkor is kérhető, ha a család nem csokos- tehát sem csok hitelben, sem a csok támogatásban nem részesült.

CSOK hírek, röviden

Ha már a csok-nál tartunk: januártól ez a fajta megoldás is többet hozhat a konyhára- még az egy és kétgyerekes családoknál is. Ugyanis az 5 % os lakásáfa visszaigénylés januártól minden csok-ot igénybe vevőt érint. Amennyiben jövőre vásárol újépítésű ingatlant, beleértve az egyedül gyereket nevelőket és az élettársakat is. Utóbbinál a nem feltétlenül közös gyermekeket nevelő mozaikcsaládokra kell gondolni. Azonban a visszaigénylés csak utólag történhet meg, a vásárlás idején még nem lehet számolni vele. 

Mint ismeretes, a családi otthonteremtési kedvezmény hitelfelvételkor önerőként is beszámítható: három gyereknél 10 millió forint jár. Használt ingatlan vásárláskor egy gyerek esetén 600 ezer forintot jelent. Két gyerek után 1M 430 ezer forint vehető igénybe. Újépítésű ingatlannál nagyobb a támogatás mértéke: egy gyereknél 600 ezer, két gyereknél 2 M 600 ezer jár. Az 5%-os áfavisszaigényléssel együtt így már számottevő summa takarítható meg.

Otthonfelújítási támogatás, nem keverendő...!

E vissza nem térintendő, otthonfelújítási támogatás nem keverendő össze a csok-hitellel! A minimum két gyerek után igénybevett csok-támogatás mellé ez opcionálisan felvehető kölcsönt jelent, fix 3 % kamat mellett. Ezzel az egyedülállók, élettársi kapcsolatban élők szintén élhetnek. Ellenben a babaváró hitellel, amely csakis házaspárok, legfeljebb 10 millió forintig. A kölcsön visszafizetése a futamidő az első 5 évben kamatmentes, ha az igényléstől számítva az első gyerek 5 éven belül megszületik. A második gyerek után a fennálló tartozás 30%-át, a harmadik után az egészet elengedik.

Az MNB 0%-os, valószínűleg 10 éves futamidőre adható lakáshitel bevezetését tervezi az új, energiatakarékos lakást vásárlók vagy építeni szándékozók, sőt, a kivitelezők számára; ennek időpontja egyelőre ismeretlen, mint ahogy a kölcsön maximális mértéke, illetve, gyermektelenek is élhetnek-e a lehetőséggel.

További szakértői anyagok blogunkon!

hitel
ingatlanbazár.hu
CSOK
hírek
egyedülálló
ingatlan
Magyarország
támogatás
babaváró
piac
2021
otthonfelújítási támogatá
intézkedés