Ingatlanbazár Magazin logó
Felújítás

Fűtés előtt ezeket nézze át!

Pethes Ágnes
2024. október. 07. hétfő
A szezon előtt fontos, hogy a lakás- és háztulajdonosok átvizsgálják otthonaikat, hogy a hideg időszakban biztonságosan és hatékonyan működjenek a rendszerek. Az alábbi ellenőrzési lista segít a problémák megelőzésében és a kellemetlen meglepetések elkerülésében, hogy a fűtés ne legyen veszélyes!
cikk megosztása

 

 

Fűtés – nem is olyan egyszerű

Hívjon szakembert, hogy alaposan ellenőrizze a fűtőrendszert. A rendszer tisztítása, a kazán szellőzőrendszerének átnézése, a szivárgások keresése és az égési hatékonyság ellenőrzése mind kulcsfontosságúak. A radiátorokban felgyülemlett levegő csökkentheti a fűtési hatékonyságot, ezért érdemes légteleníteni őket a szezon kezdete előtt. Ha a fűtési rendszer gázzal működik, érdemes szénmonoxid érzékelőket telepíteni, és a működésüket ellenőrizni a fűtési szezon előtt. Ha még nincs ilyen készülék, mindenképp telepíteni kell.

Szigetelés és nyílászárók átnézése

A rések és huzatos nyílászárók jelentős hőveszteséget okozhatnak. Érdemes ellenőrizni, hogy az ablakok és ajtók jól zárnak-e, valamint szükség esetén szigetelő szalagokat használni. Ha van padlás, a megfelelő szigetelés segíthet melegen tartani a házat. Ellenőrizze, hogy nincs-e repedés vagy szigetelési hiányosság a tetőn és a falakon.

A fűtési szezon előtt érdemes szakemberrel ellenőriztetni és kitisztíttatni a kéményt, különösen, ha fatüzelésű kályhát használ. A kéményben felhalmozódott korom és kátrány veszélyes lehet. Győződjön meg róla, hogy nincsenek elzáródások vagy szivárgások a füstcsövekben, és hogy a kéménycsövek szabadon nyílnak.

Fűtésvezérlés ellenőrzése

Győződjön meg róla, hogy a termosztát megfelelően működik és pontos hőmérsékletet mér. Ha régi a termosztát, érdemes lehet digitális vagy programozható változatra cserélni. Indítsa el rövid időre a fűtési rendszert a szezon előtt, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy minden rendben működik.

Vízrendszerek karbantartása

Ellenőrizze, hogy nincs-e szivárgás a csapoknál, vízvezetékeknél. Télen a szivárgó víz könnyen megfagyhat, és károsíthatja a csöveket. A fagyás megelőzése érdekében zárja le a kültéri csapokat, és engedje le a bennük lévő vizet.

Áramkimaradás vagy a fő fűtési rendszer meghibásodása esetére érdemes beszerezni hordozható fűtőtestet (pl. gázos vagy elektromos). Ha elektromos fűtési rendszer van a házban, érdemes áramkimaradás esetére is tervezni, pl. tartalék takarókkal, melegítő eszközökkel.

A környezet rendezése

Ellenőrizze, hogy nincs-e a fűtési rendszert kiszolgáló kültéri egységek körül növényzet vagy törmelék, ami akadályozhatná a levegő áramlását vagy a rendszer működését. Tisztítsa ki az ereszcsatornákat, hogy megakadályozza a víz felhalmozódását, ami fagyás esetén károsíthatja a házat. Tesztelje a füstérzékelők működését, és ha szükséges, cserélje ki az elemeket. Győződjön meg róla, hogy a tűzoltókészülékek jól működnek, és kéznél vannak. Ezek az ellenőrzések nemcsak a komfortérzetet növelik, hanem a biztonságot is garantálják a hideg hónapok során, érdemes végigmenni minden pontján!

Keressen hőtakarékos házakat az ingatlanbazar.hu oldalán! 

 

 

szezon
fűtés
ingatlanbazar.hu
ellenőrzés