Ingatlanbazár Magazin logó
Ingatlanpiac
“Cipősdoboznyi” méretű lakásoktól hemzseg az ingatlanpiac!
ingatlanbazar.hu
2019. június. 19. szerda
cikk megosztása

Rémlik a Monty Python zseniális jelenete, a magyarul Régi szép időkre fordított vetélkedés négy tehetős úr között, amelyben egymás alá licitálva mesélik, ki hol lakott? Nos, a kultikus idézet, mi szerint Mi viszont százötvenen éltünk egy cipősdobozban az út közepén.” mai napig könnyet csal az ember szemébe, már jó esetben nem a nyomor feletti szomorú emlékek, hanem a nevetés miatt.

Egy biztos, léteznek “cipősdoboznyi” méretű otthonok, sőt, piacuk is van! A néha mindössze 10-11 nm-es lakások kora Magyarországot is elérte. Eddig csak mosolyogtunk a japán kapszula hoteleken, most viszont itt az idő, hogy felülvizsgáljuk elképzeléseinket az élhető lakásokról. Bár a mikro stúdió lakások jó részét Airbnb, vagyis rövidtávú kiadásra szánják, tartós albérlőket kereső befektetőknek és első lakásra vadászóknak is ajánlják a 20 nm alatti ingatlanokat. 

mini_06-18_04

Bár inkább Pestre jellemző a jelenség, Budán is találni apróságokat, sőt, az ingatlanbazar.hu oldalánál szemtanúi voltunk egy Keleti Károly utcai, legfelső emeleti, 14 nm-es otthon eladásának is. És hogy őszinték legyünk, mi is láttuk a fantáziát a kis otthonban! A modern technológiának hála egyre több mobil bútorral vehetjük körbe magunkat, ahogy a mozgatható falakra is van már példa. Ezekkel az ügyes, de meglehetősen drága trükkökkel a semmiből bújhat elő egy franciaágy, vagy nyílhat ki egy étkező. Mikro garzonok esetén nem árt, ha legalább a fényviszonyok kiemelkedőek, kis méretű, sötét helyből ugyanis biztos, hogy nehezebb élhető teret létrehozni. Lehetetlen azonban nincs, erre példa fél Japán, ahol a stúdió lakások tényleg “cipősdoboznyiak”. És hát lássuk be, a magyar is egy alapvetően alacsonyabb nép, ha svédeknek nehezebb is lenne kis helyen elférni, nekünk még akár stílusosan is összejöhet!

A praktikumnak minden kis méretű ingatlan megfelelhet,  csak gondos tervezés és szakértelem kell hozzá! És akkor biztos nem úgy emlékszünk majd vissza a múltra, mint az egyik yorkshire-i: “Mi huszonhatan laktunk egy szobában bútor nélkül. A padló fele hiányzott, ezért mind egy sarokba kuporodtunk, hogy le ne essünk.”

(Fordítás: Nagy Natália)

mini_06-18_01
mini_06-18_02
mini_06-18_03
mini_06-18_03a

(A képeken látható, 11 nm alapterületű, újlipótvárosi lakás ára 21,9 millió forint.)

kiadás
ingatlanbazár.hu
garzon
Albánia
Újlipótváros
11 nm
mini
ingatlan
eladó
Airbnb
Budapest
XIII. kerület
stúdió
lakás
pici
praktikus