Ingatlanbazár Magazin logó
Ingatlanpiac
Mára már nem drágul tovább: stagnál Dél-Pest ingatlanpiaca - szakértői vendég poszt
ingatlanbazar.hu
2018. november. 18. vasárnap
cikk megosztása

A Balla Ingatlan szakértőjétől egy érdekes jelenségről kaptunk kimutatást. Ha esetleg a XIX. és XX. kerület környékére vágyik, érdemes elolvasni a rövid, de velős tanulmányt. És hogy még izgalmasabb legyen a dolog, pár izgalmas, eladó ingatlant is "megvillantunk"!

Budapest, 2018. november 16. - Az ingatlanközvetítők tapasztalatai szerint egy-két hónapja megállt az áremelkedés a XIX. és XX. kerületek ingatlanpiacán. Ugyanakkor az év eleje óta így is mintegy 10 százalékos drágulásra került sor.

„Egyre inkább úgy tűnik, hogy az árak ma már csak stagnálnak a két dél-pesti kerület ingatlanpiacán, annak ellenére, hogy persze vannak eladók, akik ragaszkodnak a magasabb hirdetési árhoz, és ilyen áron kívánják értékesíteni az ingatlanjukat. Ezek az árak azonban csak akkor realizálhatók eladási árként, ha az ingatlan kiemelkedő vagy luxus minőségű. - mondta Lendvainé Pető Zsuzsanna, a Balla Ingatlan XIX. és XX. kerületi irodájának szakmai vezetője.

ker3

ker3a

ker3b

További képek és információk a XIX. kerületi házról az ingatlanbazar.hu oldalán!

Megfigyelései szerint jelenleg teljesen változó a túlárazás mértéke. Ennél azonban fontosabb, hogy akkor beszélhetünk jól megállapított hirdetési árról, ha az mindössze egy-két százalékkal magasabb a végső eladási árnál. Az ingatlanközvetítő azt is megjegyezte, hogy amennyiben alkura kerül sor egy adásvételnél, az jellemzően kis mértékű: legfeljebb 5 százalékról beszélhetünk. Persze ez csak egy átlag, helyzettől - azaz hirdetési ártól, illetve az eladó motiváltságától - is függ, hogy pontosan mekkora árengedmény jelenik meg egy adott ingatlan eladásánál.

A túlárazottsággal áll összefüggésben az értékesítési idő is: egy jól árazott ingatlan akár két-három hét alatt is elkel, ugyanakkor egy túlárazott ingatlan esetében egészen más a helyzet. Attól függően, hogy az eladó mennyire alkuképes, meghosszabbodhat két hónapra az értékesítési idő, de akár tartósan is beragadhat a piacon az ingatlan, ha a tulajdonos nem hajlandó árat csökkenteni.

Az értékesítési idő függ azonban attól is, hogy mennyire keresett, illetve mennyire jó adottságú az értékesíteni kívánt ingatlan. Jelenleg a legfelkapottabb ingatlantípus még mindig a panellakás, vagyis ezeket lehet a legkönnyebben eladni. A változatlanul erős kereslet miatt a jó állapotú, két vagy háromszobás panellakásokat most 450 ezer forintos átlag négyzetméteráron lehet értékesíteni a két dél-pesti kerületben.

Természetesen az árat meghatározza az is, hogy az adott ingatlan pontosan hol helyezkedik el. Kispesten az egyik leginkább felkapott városrész a Wekerle-telep, míg Pesterzsébeten elsősorban a központhoz közelebb lévő lakótelepi házak a legnépszerűbbek. Utóbbinál a kispestihez hasonló árak alakultak ki a panelek piacán.

Az előbb említett Wekerle-telep népszerűségének viszont az az oka, hogy sok a zöldfelület, emellett komoly hírnevet is szerzett a városrész. Ami persze megmutatkozik az árakban is: 500-600 ezer forintos négyzetméterárak alakultak ki a lakások piacán, de a Wekerle-telep főterén, a Koós Károly téren az árak a budapesti belváros áraival vetekszenek.

ker4

ker4a

További képek és információk a pesterzsébeti panellakásról az ingatlanbazar.hu oldalán!

A Balla Ingatlan szakértője azt is megjegyezte, hogy a két kerületben egyébként nem jellemző a befektetők jelenléte. Habár kínai és vietnámi vásárlók gyakori szereplők a piacon, kizárólag lakhatási célból vásárolnak ingatlant. A hazai vevők egy részére, különösen a fiatalokra pedig az jellemző, hogy hitelt vesznek fel az ingatlanvásárlásra. Ennek mértéke sokszor eléri az ingatlan értékének 60-80 százalékát is.

Sokan ugyanakkor vásárlás helyett csak bérelni tudnak ingatlant. A bérlakások piacán azonban tovább emelkedtek az árak. Ennek oka, hogy a kereslet még mindig nagyobb, mint a rendelkezésre álló kínálat. Jelenleg a két-három lakóhelyiséges lakások átlagos bérleti díja 120-130 ezer forint körül alakul havonta, míg a legolcsóbb, egy-másfél szobás, pesterzsébeti házrészek bérleti díja 80-90 ezer forint között mozog.

Végül pedig, ami a jövőt illeti, az ingatlanközvetítő nagyobb változásokra nem számít a piacon. Véleménye szerint valószínű, hogy marad a most kialakult stagnálás az árakat illetően az elkövetkező hónapokban, illetve arra is számítani lehet, hogy a kereslet és a kínálat egyre inkább egyensúlyba kerül.

ker5

ker5a

ker5b

További képek és információk a XX. kerületi téglalakásról az ingatlanbazar.hu oldalán!

További információk: zsofia.arany@emeraldpr.hu

panellakás
ingatlanbazár.hu
Ady Endre út
panel
árak
ingatlan
szakértő
eladó ház
Pacsirtatelep Városrész
vendég poszt
XIX. kerület
eladó
Erzsébetfalva
piac
Budapest
Téglalakás
lakás
Pesterzsébet Városrész
XX. kerület
Balla Ingatlan
Wekerle telep