Ingatlanbazár Magazin logó
Ingatlan tippek
DR. HORVÁTH VÁLASZOL #2: az önkormányzati ingatlanok adatainak nyilvánosságáról
ingatlanbazar.hu
2016. december. 18. vasárnap
Ha valaki tulajdonosként szeretné megtekinteni egy önkormányzati beruházás keretén belül épült családi ház tervrajzát, vajon megteheti? Kérhet ezért pénzt az önkormányzat? Lehúzás vagy normális eljárás? A szakértő megmondja!
cikk megosztása
Tisztelt Tanácsadó! 2002-ben vásároltunk egy 1981-ben önkormányzati beruházás keretén belül épült családi házat. Azzal együtt szerettük volna megkapni az ingatlan tervrajzát, de a község hivatali főépítésze azt mondta, hogy selejtezték, mert lejárt az ideje. Viszont azonnal felajánlotta, hogy 50 ezer Ft-ért megrajzolja, ami picit gyanús volt, hogy úgy mondjam lehúzás szaga érződött, amiből nem kértünk. Jelenleg az épület utcafronti terasza omladozik (látszik az önkorm.-i beruh.minősége) és szeretnénk picit átformálni a ház elejét. A komlói építésügyön felvilágosítottak, hogy lehetséges a tervrajz selejtezése, ha van erre önkormányzati határozat.Tehát a kérdésem az lenne, hogy követelhetem-e a határozat bemutatását vagy legalább is a selejtezett dokumentumok listáját, mert úgy tudom azt kötelező készíteni. Várom szíves válaszát, tisztelettel: Zámbori Lászlóné Ui:Nem szeretnék átverés áldozata lenni,mert a község főépítésze, az a "jó"ember még mindig ugyanaz a személy.Csak most már a tarifa a duplája.
terv1

Kedves Zámbori Lászlóné!Egy települési önkormányzat működésének egyik alapelve a nyilvánosság.Ennélfogva Önnek joga van önkormányzati határozatokba betekinteni, arról kivonatot készíteni, vagy fénymásolatot készíteni (a másolás díjának esetleges megtérítése mellett). Ha ezt megtagadják, a területileg illetékes Kormányhivatalhoz fordulhat jogorvoslatért.Ha ki tudja deríteni, ki volt a ház tervezője, hozzá is fordulhat - ez egy másik út, neki akár még lehet is irattári példánya.Barátsággal:Dr. Horváth CsabaAz ma már veszett fejsze nyele, hogy a vásárláskor ragaszkodhatott volna a tervi dokumentációhoz (illetve pl. legalább a használatbavételi engedélyhez).

ingatlanbazár.hu
tanácsadó
ingatlan
szakértő
tanács
önkormányzat
tervrajz
kérdés
ingatlanjog
válasz