Ingatlanbazár Magazin logó
Ingatlan tippek
A nagy konyhaátalakítás - ennyit számít a burkolat!
ingatlanbazar.hu
2015. május. 12. kedd
A renoválás, felújítás mindig izgalmas terep. Egyrészt mert hatalmas eredményeket lehet elérni, másrészt mert nagyokat lehet bukni. Tematikus sorozatunk bemutatja...
cikk megosztása

Az anyagválasztás titkai, avagy 7+1 szépség

című szórakoztató műsorát

1. rész

 Az amerikai konyha

Tűzhely, étkezőasztal, hűtő, kávéfőző: az ingatlan lelke mindenkor a konyha. Hiába, a házibulik és baráti összejövetelek is mindig idekoncentrálódnak. Nem véletlenül olyan hangsúlyos hát, hogyan is érezzük magunkat ebben a helyiségben.

Ráadásul egyre elterjedtebb itthon is az "amerikai módi", ahol a konyhai munkatér és az étkezésre alkalmas felület között csak minimális térelválasztás van. Kis lakások esetében pedig mára szinte kötelező elemmé vált ez a megoldás. Nem véletlenül!

Épp ezért egyrészt praktikus szempontokból - kényelmesen el lehessen férni, akadálytalanul tudjunk ügyködni -, másrészt a vizuális megjelenés alapján is érdemes okosan kialakítani a teret. Természetesen gyakran előfordul, hogy valaki már előttünk próbálkozott. Néha sikerrel, néha katasztrofálisan. Leggyakrabban a beépített konyhaszekrény, a pult anyaga és a padlóburkolat tud elképesztően mellémenni és megölni, egy egyébként mérettől függetlenül jól működő helyiséget.

Nézzünk meg 7+1 példát arra, mitől lehet életteli és hívogató egy amerikai konyha!

1. Komortalanság, félegészség

A sötét színek jók. A komor, kissé öreges fa burkolatok azonban fullasztóan tudnak hatni, főleg nagy mennyiségben. Ráadásul az alábbi képen jól látszik, mennyire elüt a fehér hűtő a tárolótól.

kony
2. Következetes színpárok

A világosbarna és a krómacél felületek tökéletesen passzolnak egymáshoz, ráadásul a csak minimálisan megváltoztatott padlóburkolat hidegebb szürkéjével kiváló egységet alkotnak. Külön plusz pont, hogy a hűtő hátrakerült, így egyrészt a nyitogatás könnyebb, másrészt nem nyomja össze a teret és zárja le a kisméretű konyhát.

kony1

3. Melegítés 

Nyilván csalóka a fotó, de az új faburkolat a padlón, valamint a hideg márványlapok likvidálása jelentősen hívogatóbbá tette a konyhát. Ráadásul, bár érzékenyebb, azért a parketta még pont takarítható.

kony2

4. Csak szellősen!

Ahogy feljebb a hűtő, itt a belógó tároló nyomja agyon a teret. Ennek megszűntetésével és az ablak "újjáélesztésével" sokkal légiesebb lett a helyiség.

kony3

5. A keskeny konyha is lehet jó konyha!

Bár a korábbi verzió sem annyira vészes (rendben, van némi ipari hangulata a sterilitásával), a második képen jól látszik, hogyan játszottak rá a helyiség adottságának javítására. A meleg, hosszanti csíkos faburkolat lágyít, miközben a feltehetően rendkívül olcsó, zebracsíkos szőnyeg optikailag szélesíti a teret. A hátsófalnál álló tálaló, valamint a beépített krómacél konyhaeszközök is szépen tördelik az összképet. A nyitható ablakú ajtóért extra pont jár!

IMG_1310

6. Cizelláljuk a térérzetet, mert az jó!

Bár a baloldali megoldás alapvetően hangulatos, mégis rájöttek a tulajdonosok, hogy nem árt, ha nem folyik össze a tér. A tudatosság legjobban a konyhasziget munkalapján, és az étkezőasztal és székek közötti kontraszton látszik.

kony5

7. A monokróm is lehet pozitív!

Bár sokan óckodnak tőle, a csupasz fekete-fehér tér is lehet vonzó és barátságos. Az átalakítás utáni állapoton jól látszik, mennyivel világosabb lett a tér. A mázas csempe csillogása erre csak ráerősít.

kony6

+1 Beszéljen a konyha!

Úgy véljük, ehhez az átalakításhoz nincs mit hozzáfűzni. Egy szomorú, élettelen térből egy vonzó helyiség lett. Örülünk!

kony7

Sorozatunk további részeit keresse blogunkon!

ingatlanbazár.hu
konyha
felújítás
ingatlan
átalakítás
renoválás
design
burkolat